Gdy kupisz już Thermomixa, proponuję na początek przygotować sobie koncentrat bulionu mięsnego, który przyda Ci się do zup i różnych dań.


1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu odpowiada 1 gotowej kostce bulionu (na 0,5 l wody).

Sól w przepisie pełni rolę środka konserwującego. Po wymieszaniu z wodą według opisanych powyżej zaleceń, bulion nie będzie zbyt słony.

Koncentrat można przygotować według własnego pomysłu, naturalnymi, samodzielnie dobranymi składnikami. Ja np. zamiast różnych ziół daję natkę pietruszki.

Koncentrat bulionu mięsnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.

Bulion jest bardzo łatwy w przygotowaniu i szybki.

Przepis znajdziecie TUTAJ



A teraz popatrzcie na skład sklepowych kostek i sami oceńcie co zdrowsze: