Dyni jako dyni nie lubię. Zupę krem zjem z chęcią. Tego przepisu na Cookidoo nie znajdziecie. Kiedyś był taki program w telewizji Ugotowani i jeden z uczestników zrobił właśnie tą zupę. Uczestnicy tak ją chwalili że musiałam ją zrobić. Robię ją już od kilku ładnych lat. Łapcie poniżej przepis.
Składniki:
- 800 g dyni
- 1 duża cebula
- 1 duży kiszony ogórek
- 80 g masła
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego wykonanego w TM
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- grzanki
-500 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać dynię i ogórka kiszonego, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Dusić 5 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać koncentrat bulionu, wodę i przyprawy, gotować 15 min/100°C/obr. 2.
5. Zmiksować 25 s/obr. 5 -9, stopniowo zwiększając obroty.
6. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub z grzankami
0 Komentarze