SKŁADNIKI:
- 200 gram masła
- 30 gram świeżych drożdży
- 20 gram cukru
- 20 gram mleka
- 130 gram jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 500 gram mąki pszennej
+ dodatkowo: marmolada, 1 jajko do posmarowania rogalików i cukier puder do posypania
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Masło wrzucić w kawałkach do naczynia miksującego i rozpuścić 2min/50stopni/obr2
2. Przelać masło do miseczki i umyć naczynie
3. Do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać 10sek/37stopni/obr2. Dodać drożdże i mieszać 10sek/obr2. Zostawić na 10 minut.
4. Po 10 minutach dodać mąkę, jogurt, roztopione masło, jajka i cukier. Wyrobić ciasto 2min/interwał
5. Z ciasta uformować kulkę, włożyć w worek i do lodówki na 20-30 minut.
6. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę i zwinąć w rogalika.
7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać w odstępach rogaliki. Odstawić je jeszcze na 20 minut.
8. Na końcu posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem.
9. Piec 20 minut w 180 stopniach.
10. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
0 Komentarze