thermomix Witnica



Przepis znalazłam na Przepisowni TUTAJ. Musicie je koniecznie wypróbować bo są przepyszne. Ciasto nie jest za słodkie, a słodkości daje marmolada. To są jedne z lepszych rogalików drożdżowych jakie jadłam. Wyglądają wspaniale, ładnie pachną i jeszcze lepiej smakują nawet na drugi dzień. Polecam

SKŁADNIKI:

- 200 gram masła

- 30 gram świeżych drożdży

- 20 gram cukru

- 20 gram mleka

- 130 gram jogurtu naturalnego

- 2 jajka

- 500 gram mąki pszennej

+ dodatkowo: marmolada, 1 jajko do posmarowania rogalików i cukier puder do posypania


SPOSÓB WYKONANIA:

1. Masło wrzucić w kawałkach do naczynia miksującego i rozpuścić 2min/50stopni/obr2

2. Przelać masło do miseczki i umyć naczynie

3. Do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać 10sek/37stopni/obr2. Dodać drożdże i mieszać 10sek/obr2. Zostawić na 10 minut.

4. Po 10 minutach dodać mąkę, jogurt, roztopione masło, jajka i cukier. Wyrobić ciasto 2min/interwał

5. Z ciasta uformować kulkę, włożyć w worek i do lodówki na 20-30 minut. 

6. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę i zwinąć w rogalika. 

7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać w odstępach rogaliki. Odstawić je jeszcze na 20 minut.

8. Na końcu posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem.

9. Piec 20 minut w 180 stopniach. 

10. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.