Kurczak w galarecie to idealna przystawka na różne imprezy jak i na święta. Galaretka podawana jest na zimno. Należy przygotować miseczki w których układa się warstwowo jajko, pietruszkę, marchewkę, kurczaka, kukurydzę i groszek. Tak przygotowane porcje zalewa się wywarem połączonym z żelatyną. Gotowe galaretki podaje się z kawałkami cytryny do skropienia. 

Moje uwagi do tego przepisu:

- w przepisie do naczynia miksującego wlewa się 1600 gram wody. Następnym razem zmniejszę tą ilość do 1300-1400 gram ponieważ podczas gotowania woda wylatywała bokami i wszystko wokół było zalane (niestety zauważyłam to dopiero jak TM wzywał że skończył gotować). Wywaru do galaretki i tak sporo zostało więc myślę że te 200-300 gram nie powinno zrobić różnicy.

- na varomie gotowały się jajka przez 25 minut i niestety żółtko nadal było w środku lejące, więc następnym razem jajko ugotuję tradycyjnie


Mimo powyższych uwag galaretka bardzo smaczna i wykonam ją jeszcze nie raz.

Przepis znajdziecie TUTAJ