1 . Mycie wstępne

Po aktualizacji mycie wstępne zostało podzielone na:

1. mycie po cieście (temp 37 stopni)

2. mycie uniwersalne (temp 55 stopni)

3. po karmelu i tłuszczu (temp 75 stopni)

4. mycie po przypaleniu (temp 105 stopni)




Do mycia pierwszych 3 należy wlać ok jednego litra wody i kropelkę płynu do mycia naczyń. Do mycia po przypaleniu dajemy ok jednego litra wody + 50 gram octu.

Mycie wstępne można zatrzymać w każdej chwili, wystarczy kliknąć pokrętło. 

Po zakończeniu wylej zawartość i opłucz naczynie.

Mycia wstępnego możemy użyć podczas przyrządzania jakiegoś dania np. robimy biszkopt a w dalszej części jest przygotowanie kremu. I między tymi dwoma etapami możemy użyć mycia wstępnego. W takim przypadku podczas otwartego przepisu klikamy na ikonę domek i przechodzimy do funkcji mycia. Po umyciu Thermomixa wracamy do przepisu klikając na zieloną ikonę z otwartą książką.

W czasie gdy naczynie myje się samo my mamy czas na posprzątanie lub inną czynność. 

Ciekawostka: Tryb Mycie Wstępne pozwala odblokować noże jeżeli taka sytuacja będzie miała miejsce. Może to potrwać nawet ok 1 godziny. 

2. Gruntowne mycie naczynia

Raz na jakiś czas naczynie wymaga solidniejszego mycia. W tym celu:

-  do naczynia miksującego wlać ok 1 litra ciepłej wody, dodać 1 kapsułkę do zmywarki (najlepiej żelową, ale zwykła też może być) i ustawić czas 10 min / Varoma / obr 5  następnie 30 sek / obr 10 lub 

- wlej 250 gram octu , 600 gram wody i 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ustaw czas 10 min / Varoma / obr 4

3. Mycie w zmywarce

Wszystkie części Thermomixa 6 można myć w zmywarce (naczynie miksujące, nóż, pokrywę, miarkę, kopystkę, koszyczek, motylek). 

4. Jak domyć przebarwienia na pokrywie naczynia?

Używając w Thermomixie takich przypraw jak kurkuma czy curry nasza pokrywa zmienia kolor na żółtawy. Aby pozbyć się tego przebarwienia wystarczy że wystawisz pokrywę na parapet na działanie promieni słonecznych. Sposób sprawdzony i potwierdzony przez wiele osób. 

5. Szybkie suszenie naczynia

Aby ubić np. dobrze białka naczynie musi być suche. W tym celu:

-  ustaw czas 15 sek / obr 10 . Woda znajdująca się pod nożami wyjdzie na ścianki naczynia, wystarczy ją tylko przetrzeć.

- drugi sposób to wejdź w tryb turbo i ustaw 2sek/obrót

6. Czyszczenie noży

- za pomocą skorupek jaj, do naczynia miksującego wrzuć skorupki jaj i wlej wody tyle aby zakryć noże, uruchom tryb turbo kilka razy (ok 15 razy), wylej wodę i przepłucz 

- noże możemy spróbować oczyścić szczoteczką do zębów lub taką małą szczoteczką dołączoną do szczotki do czyszczenia butelek dla dzieci

7. Usuwanie nieprzyjemnego zapachu

Do naczynia miksującego wlej 1000 gram wody, 2 łyżeczki sody oczyszczonej i sok z połowy cytryny. Ustaw 15 min / Varoma / obr 3

8. Panel sterujący

Do czyszczenia używamy wilgotnej ściereczki

9. Magiczna gąbka

Do czyszczenia naczynia używam magicznej gąbki, super przebarwienia schodzą :)


PAMIĘTAJ !!!

- aby podczas mycia wstępnego zawsze była założona miarka

- nie wkładaj mokrego naczynia do korpusu

- nie wlewaj więcej płynu do naczyń, bo wytworzy się piana i może zalać Thermomix