1 . Mycie wstępne
Po aktualizacji mycie wstępne zostało podzielone na:
1. mycie po cieście (temp 37 stopni)
2. mycie uniwersalne (temp 55 stopni)
3. po karmelu i tłuszczu (temp 75 stopni)
4. mycie po przypaleniu (temp 105 stopni)
Mycie wstępne można zatrzymać w każdej chwili, wystarczy kliknąć pokrętło.
Po zakończeniu wylej zawartość i opłucz naczynie.
Mycia wstępnego możemy użyć podczas przyrządzania jakiegoś dania np. robimy biszkopt a w dalszej części jest przygotowanie kremu. I między tymi dwoma etapami możemy użyć mycia wstępnego. W takim przypadku podczas otwartego przepisu klikamy na ikonę domek i przechodzimy do funkcji mycia. Po umyciu Thermomixa wracamy do przepisu klikając na zieloną ikonę z otwartą książką.
W czasie gdy naczynie myje się samo my mamy czas na posprzątanie lub inną czynność.
Ciekawostka: Tryb Mycie Wstępne pozwala odblokować noże jeżeli taka sytuacja będzie miała miejsce. Może to potrwać nawet ok 1 godziny.
2. Gruntowne mycie naczynia
Raz na jakiś czas naczynie wymaga solidniejszego mycia. W tym celu:
- do naczynia miksującego wlać ok 1 litra ciepłej wody, dodać 1 kapsułkę do zmywarki (najlepiej żelową, ale zwykła też może być) i ustawić czas 10 min / Varoma / obr 5 następnie 30 sek / obr 10 lub
- wlej 250 gram octu , 600 gram wody i 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ustaw czas 10 min / Varoma / obr 4
3. Mycie w zmywarce
Wszystkie części Thermomixa 6 można myć w zmywarce (naczynie miksujące, nóż, pokrywę, miarkę, kopystkę, koszyczek, motylek).
4. Jak domyć przebarwienia na pokrywie naczynia?
Używając w Thermomixie takich przypraw jak kurkuma czy curry nasza pokrywa zmienia kolor na żółtawy. Aby pozbyć się tego przebarwienia wystarczy że wystawisz pokrywę na parapet na działanie promieni słonecznych. Sposób sprawdzony i potwierdzony przez wiele osób.
5. Szybkie suszenie naczynia
Aby ubić np. dobrze białka naczynie musi być suche. W tym celu:
- ustaw czas 15 sek / obr 10 . Woda znajdująca się pod nożami wyjdzie na ścianki naczynia, wystarczy ją tylko przetrzeć.
- drugi sposób to wejdź w tryb turbo i ustaw 2sek/obrót
6. Czyszczenie noży
- za pomocą skorupek jaj, do naczynia miksującego wrzuć skorupki jaj i wlej wody tyle aby zakryć noże, uruchom tryb turbo kilka razy (ok 15 razy), wylej wodę i przepłucz
- noże możemy spróbować oczyścić szczoteczką do zębów lub taką małą szczoteczką dołączoną do szczotki do czyszczenia butelek dla dzieci
7. Usuwanie nieprzyjemnego zapachu
Do naczynia miksującego wlej 1000 gram wody, 2 łyżeczki sody oczyszczonej i sok z połowy cytryny. Ustaw 15 min / Varoma / obr 3
8. Panel sterujący
Do czyszczenia używamy wilgotnej ściereczki
9. Magiczna gąbka
Do czyszczenia naczynia używam magicznej gąbki, super przebarwienia schodzą :)
PAMIĘTAJ !!!
- aby podczas mycia wstępnego zawsze była założona miarka
- nie wkładaj mokrego naczynia do korpusu
- nie wlewaj więcej płynu do naczyń, bo wytworzy się piana i może zalać Thermomix
0 Komentarze