Przedstawiam Wam Królową Wypieków - Pavlovą. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Nie dawno wszyscy piekli pączki z okazji Tłustego Czwartku i zostały z nich białka, więc u mnie dziś przepyszna beza Pavlova.
Składniki na bezę:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 300 gram drobnego cukru kryształu
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 350 ml śmietanki 30% lub 36%
- 250 gram serka mascarpone
- 30 gram cukru pudru
Dodatki:
- owoce do dekoracji
Sposób wykonania bezy:
1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni - beza po ubiciu powinna od razu trafić do piekarnika.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 24 cm (można odrysować od tortownicy)
3. Zakładamy motylek.
4. Do naczynia wlewamy 6 białek i dodajemy szczyptę soli. Ustawiamy 4 min / obr 4 bez . Ubijamy na sztywną pianę bez zakładania miarki.
5. Następnie zmniejszamy obroty na 3 i ustawiamy czas 10 minut. W tym czasie dodajemy po woli cukier rozkładając to w czasie.
6. Gdy już mamy dodany cały cukier, dodajemy 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny. Ubijamy jeszcze 30 sek / obr 3
7. Pianę wykładamy na papier i nadajemy jej kształt przy pomocy łyżki, zaciągając łyżką od dołu do góry.
8. Bezę wstawiamy od razu do nagrzanego piekarnika 170 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy kolejne 3 godziny. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę w środku do całkowitego wystudzenia.
Sposób wykonania kremu:
1. Założyć motylek.
2. Do czystego i suchego naczynia wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać bez założonej miarki na obrotach 3 bez ustawiania czasu , do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie to zajęło 4 minuty.
Krem wykładamy na bezę i dekorujemy owocami.
Bezę przechowujemy w lodówce.
0 Komentarze