thermomix gorzów



Przedstawiam Wam Królową Wypieków - Pavlovą. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Nie dawno wszyscy piekli pączki z okazji Tłustego Czwartku i zostały z nich białka, więc u mnie dziś przepyszna beza Pavlova.  


Składniki na bezę:

- 6 białek w temperaturze pokojowej

- 300 gram drobnego cukru kryształu

- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 

- szczypta soli


Składniki na krem:

- 350 ml śmietanki 30% lub 36%

- 250 gram serka mascarpone 

- 30 gram cukru pudru


Dodatki:

- owoce do dekoracji


Sposób wykonania bezy:

1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni - beza po ubiciu powinna od razu trafić do piekarnika.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 24 cm (można odrysować od tortownicy)

3. Zakładamy motylek.

4. Do naczynia wlewamy 6 białek i dodajemy szczyptę soli. Ustawiamy 4 min / obr 4 bez . Ubijamy na sztywną pianę bez zakładania miarki. 

5. Następnie zmniejszamy obroty na 3 i ustawiamy czas 10 minut. W tym czasie dodajemy po woli cukier rozkładając to w czasie.

6. Gdy już mamy dodany cały cukier, dodajemy 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny. Ubijamy jeszcze 30 sek / obr 3

7. Pianę wykładamy na papier i nadajemy jej kształt przy pomocy łyżki, zaciągając łyżką od dołu do góry.

8. Bezę wstawiamy od razu do nagrzanego piekarnika 170 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy kolejne 3 godziny. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę w środku do całkowitego wystudzenia. 


Sposób wykonania kremu:

1. Założyć motylek. 

2. Do czystego i suchego naczynia wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać bez założonej miarki na obrotach 3 bez ustawiania czasu , do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie to zajęło 4 minuty. 


Krem wykładamy na bezę i dekorujemy owocami. 

Bezę przechowujemy w lodówce.