Pyszny chlebek na maślance z mąką pszenną i żytnią. Polecam jest bardzo smaczny. Przepis pochodzi ze strony przepisownia.


Składniki:

- 500 gram maślanki

- 30 gram drożdży

- 1 łyżka miodu

- 2 łyżeczki soli

- 70 gram wody

- 400 gram mąki pszennej

- 400 gram mąki żytniej


Sposób wykonania:

1. Maślankę, drożdże i miód umieścić w naczyniu miksującym i ustawić 3 min / 37 stopni / obr 1

2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ustawiamy 3 min / wyrabianie ciasta.

3. Ciasto zostawiamy w naczyniu 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ustawiamy 1 min / wyrabianie ciasta.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni termoobieg. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika aby się nagrzało. 

5. Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat i formujmy chleb. Wkładamy do nagrzanego naczynia lub garnka.

6. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach z przykryciem. Następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia.