Pyszny chlebek na maślance z mąką pszenną i żytnią. Polecam jest bardzo smaczny. Przepis pochodzi ze strony przepisownia.
Składniki:
- 500 gram maślanki
- 30 gram drożdży
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 gram wody
- 400 gram mąki pszennej
- 400 gram mąki żytniej
Sposób wykonania:
1. Maślankę, drożdże i miód umieścić w naczyniu miksującym i ustawić 3 min / 37 stopni / obr 1
2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ustawiamy 3 min / wyrabianie ciasta.
3. Ciasto zostawiamy w naczyniu 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ustawiamy 1 min / wyrabianie ciasta.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni termoobieg. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika aby się nagrzało.
5. Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat i formujmy chleb. Wkładamy do nagrzanego naczynia lub garnka.
6. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach z przykryciem. Następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia.
0 Komentarze