Czy wiecie że w Thermomixie możecie zrobić swój twaróg?
Aby go wykonać potrzebujemy:
- 2000 gram pełnotłustego mleka
- 150 gram soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki soli
Ponadto:
- tkanina muślinowa / gaza
1. Do naczynia miksującego wlać mleko (ja kupiłam na rynku od gospodarza) i sok z cytryny, wymieszać 10 s / obr 2
2. Pozostawić w naczyniu ok. 15 minut
3. Dodać sól i włączyć fermentowanie 12 godzin / 50 stopni ( zrobiłam to na noc, Thermomixa nie było nic słychać)
4. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć gazą i umieścić w misce. Przelać wszystko do przystawki Varoma i pozostawić na ok 3 godziny do odcieknięcia. Ja odcisnęłam dłońmi żeby było szybciej i dokładniej.
5. Twaróg przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
6. Serwatkę możecie wykorzystać do chleba, bułek, chałki ...
0 Komentarze