Ryż w Thermomixie możemy ugotować na 2 sposoby:

1. wykorzystując Tryb Gotowanie Ryżu

2. lub wpisując w wyszukiwarce hasło: Gotowanie ryżu 


Aby skorzystać z trybu Gotowanie Ryżu najpierw uruchom wagę aby zważyć ryż. Do naczynia miksującego wsyp np. 200 gram ryżu. Jeżeli ryż wymaga opłukania pod zimną wodą to ryż odważ do koszyczka. Następnie dolewamy dwa razy więcej wody czyli 400 gram. Dopraw solą w zależności od ilości ryżu i dodaj odrobinę oleju lub masła. Ryż będzie się gotował bez mieszania powoli wchłaniając płyn. Pamiętaj aby na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek zamiast miarki. Uruchom tryb Gotowanie Ryżu przekręcając pokrętło do samego końca. 

Używając tryb Gotowanie Ryżu możemy przygotować aż 500 gram ryżu, jednak najlepszy rezultat uzyskamy przy 300 gram. 

Używając trybu Gotowanie Ryżu możemy także ugotować kaszę. 

Pamiętaj że proporcja wody zależy od rodzaju ryżu, dlatego najlepiej na początku zapoznać się z przepisami podstawowymi:

- Gotowanie 250 gram ryżu parboiled: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r573732

- Gotowanie 450 gram ryżu brązowego, długoziarnistego: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r578285

- Gotowanie 200 g ryżu basmati: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r573721

- Gotowanie 200 g ryżu jaśminowego: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r576675