thermomix gorzów



Kto piecze sam bułki w domu? Musicie wypróbować bułki z serkiem wiejskim. 
 
Składniki: 
- 600 gram mąki pszennej 
- 20 gram drożdży świeżych 
- 10 gram soli 
- 10 gram cukru 
- 30 gram oleju 
- 200 gram serka wiejskiego 
- 280* gram wody 

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego i wyrabiamy ciasto 2 minuty. Wyrobione ciasto zostawić w naczyniu na godzinę lub do podwojenia objętości. U mnie godzina wystarczyła. Ciasto może lekko się kleić. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy 10 bułek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąka. Pieczemy około 15 minut w 210 stopniach do zarumienienia. 

Uwaga! 
 ➡️Serki różnych marek mogą mieć różną ilość śmietanki. Jeżeli widzisz że jest dużo śmietanki możesz zmniejszyć trochę ilość wody. U mnie był dość gęsty serek więc zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu. 
 ➡️ Ciasto trochę lepi się do rąk podczas wyjmowania z naczynia. Aby ładnie uformować bułki podsypałam stolnicę mąką. Ciasto nie może być za bardzo zbite aby bułki nie były za twarde.