Składniki:
- 600 gram mąki pszennej
- 20 gram drożdży świeżych
- 10 gram soli
- 10 gram cukru
- 30 gram oleju
- 200 gram serka wiejskiego
- 280* gram wody
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego i wyrabiamy ciasto 2 minuty. Wyrobione ciasto zostawić w naczyniu na godzinę lub do podwojenia objętości. U mnie godzina wystarczyła. Ciasto może lekko się kleić. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy 10 bułek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąka. Pieczemy około 15 minut w 210 stopniach do zarumienienia.
Uwaga!
➡️Serki różnych marek mogą mieć różną ilość śmietanki. Jeżeli widzisz że jest dużo śmietanki możesz zmniejszyć trochę ilość wody. U mnie był dość gęsty serek więc zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu.
➡️ Ciasto trochę lepi się do rąk podczas wyjmowania z naczynia. Aby ładnie uformować bułki podsypałam stolnicę mąką. Ciasto nie może być za bardzo zbite aby bułki nie były za twarde.
0 Komentarze