Zostały Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić? Bezy i kokosanki Wam się już przejadły? To może czekoladowe ciasto z białek? Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Składniki:
- 8 białek
- szczypta soli
- 100 gram miękkiego masła
- 100 gram cukru
- 40 gram cukru waniliowego wykonanego w TM lub 2 saszetki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 gram kakao
- 160 gram mąki pszennej
Sposób wykonania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. U mnie forma silikonowa więc niczym nie smarowałam.
2. Włóż motylek do naczynia miksującego, wlej białka, szczyptę soli i ubijaj 4 min/obr. 3,5 na sztywną pianę. Zdejmij motylek i przełóż pianę do innej miski.
3. Do naczynia włóż czekoladę i ustaw 6 s/obr. 8 , zeskrobać ze ścianek na dno naczynia.
4. Dodać masło i roztopić 3 min/50 stopni / obr. 1
5. Dodać cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i ubite białka. Ustawić 10 s/ obr. 5 Przełożyć ciasto do formy i piec 45-50 min lub do suchego patyczka.
Przepis na ciasto czekoladowe z białek znajdziecie TUTAJ
0 Komentarze