W Thermomix TM6 możecie gotować także swoje przepisy, nie musicie korzystać z budowanej książki Cookidoo. Wystarczy tylko ustawić czas, temperaturę i obroty i przekręcić pokrętłem.
Na Cookidoo możesz znaleźć sobie podobny przepis który chcesz ugotować. Posłuży Ci jako szablon. Ja w ten sposób przygotowałam zupę krem z dyni (sprawdź TUTAJ) zamieniając składniki.
Jak korzystać z różnych ustawień ?
CZAS
- od 1 sekundy do 99 minut
TEMPERATURA
37-55 – roztapianie lub delikatne podgrzewanie np. czekolady60-80 – podgrzewanie jak w kąpieli wodnej, idealne do przygotowywania sosów
80-95 – podgrzewanie wody na herbatę lub mleka bez kipienia
100 – gotowanie wody, zup
120 – prażenie i duszenie np. cebuli
Varoma – gotowanie na parze
OBROTY
Obroty 0,5 (ikonka z łyżką):
- Mieszanie jak przy ręcznym mieszaniu za pomocą drewnianej łyżki (idealne przy przygotowywaniu risotto).
Obroty 1-3:
- Delikatne mieszanie
- Rozdrabnianie miękkich składników np. gotowanych jajek
- Przygotowywanie purée ziemniaczanego.
Obroty 4-6:
- Rozdrabnianie warzyw np. cebuli czy marchewki
- Emulgowanie np. przygotowywanie majonezu lub sosów
Obroty 7-10 oraz tryb Turbo:
- Mielenie np. cukru, kawy
- Miksowanie na gładko np. zupy kremy, lody, koktajle
- Rozdrabnianie twardych składników np. serów
Obroty wsteczne (aby je włączyć klikamy na obroty, a następnie klikamy na ikonę z nożem miksującym)
- wymieszanie składników bez ich rozdrabniania
0 Komentarze