W Thermomix TM6 możecie gotować także swoje przepisy, nie musicie korzystać z budowanej książki Cookidoo. Wystarczy tylko ustawić czas, temperaturę i obroty i przekręcić pokrętłem. 


Na Cookidoo możesz znaleźć sobie podobny przepis który chcesz ugotować. Posłuży Ci jako szablon. Ja w ten sposób przygotowałam zupę krem z dyni (sprawdź  TUTAJ) zamieniając składniki. 


Jak korzystać z różnych ustawień ?

CZAS

- od 1 sekundy do 99 minut


TEMPERATURA

37-55 – roztapianie lub delikatne podgrzewanie np. czekolady 
60-80 – podgrzewanie jak w kąpieli wodnej, idealne do przygotowywania sosów 
80-95 – podgrzewanie wody na herbatę lub mleka bez kipienia 
100 – gotowanie wody, zup  
120 – prażenie i duszenie np. cebuli 
Varoma – gotowanie na parze

OBROTY

Obroty 0,5 (ikonka z łyżką): 
 - Mieszanie jak przy ręcznym mieszaniu za pomocą drewnianej łyżki (idealne przy przygotowywaniu risotto). 

Obroty 1-3: 
- Delikatne mieszanie 
- Rozdrabnianie miękkich składników np. gotowanych jajek 
- Przygotowywanie purée ziemniaczanego. 

Obroty 4-6: 
- Rozdrabnianie warzyw np. cebuli czy marchewki 
- Emulgowanie np. przygotowywanie majonezu lub sosów 

Obroty 7-10 oraz tryb Turbo: 
- Mielenie np. cukru, kawy 
- Miksowanie na gładko np. zupy kremy, lody, koktajle 
- Rozdrabnianie twardych składników np. serów

Obroty wsteczne (aby je włączyć klikamy na obroty, a następnie klikamy na ikonę z nożem miksującym)
- wymieszanie składników bez ich rozdrabniania